
Aici la oPană, ne mândrim cu calitatea lenjeriilor noastre, principala alegere fiind întotdeauna bumbac de calitate.
În combinație cu fibre satinate sau în forma sa mai călduroasă de bumbac finet, acesta se poate adapta ușor nevoilor și preferințelor tale, astfel încât să ai parte de un somn reușit.
Bumbacul este o fibră textilă extraordinară, fiind folosit în întreagă lume datorită proprietăților sale versatile.
Pe lângă rezistența sa la spălări repetate, proprietatea de a absorbi umezeala și de a ajuta pielea să respire ușor, am adunat aici patru lucruri inedite pe care nu le știai despre bumbac.
Bumbacul a fost recoltat încă din cele mai vechi timpuri
Primele dovezi ale existenței bumbacului au fost descoperite în Peru și datează de acum 8000 de ani. Fibre de bumbac au fost găsite și în civilizația egipteană, spunându-se că însăși Cleopatra ar fi îmbrăcat haine confecționate din acest material.
Exista 4 tipuri diferite de bumbac
Planta de bumbac este ușor diferită în funcție de regiunea în care crește. Astfel, avem bumbacul american, specific Americii de Sud și zonelor sudice ale SUA.
Acesta este cel mai fin tip de bumbac din lume. Bumbacul egiptean, crescut în valea Nilului, este considerat ca fiind cel mai rezistent tip, datorită fibrelor lungi și puternice.
Bumbacul mexican este cel mai folosit la scară largă, aproximativ 90% din producția globală de bumbac provenind din acest tip de bumbac. Ultimul tip de bumbac este bumbacul organic, crescut fără ajutorul pesticidelor și recoltat de mână.
Bumbacul este folosit la crearea denimului
Blugii și toate materialele din denim au în componența lor bumbac și lână țesute printr-o metodă unică ce duce la o rezistență îndelungată a materialului.
Cu cât este mai mare procentajul de bumbac folosit, cu atât va rezista mai mult denimul. Și încă un lucru interesant: știai că denimul vine de la cuvântul ‘de Nîmes’, ce înseamnă din Nîmes, primul oraș din Franța unde a fost produs acest material?
Primele recolte de bumbac erau colorate
Înainte de industrializarea recoltării bumbacului, acesta putea fi plantat în diferite varietăți colorate precum maro, roșu, verde, roz sau chiar și albastru!
Însă aceste tipuri de bumbac aveau fibra prea scurtă pentru a fi prelucrate la nivel industrial, iar bumbacul clasic de culoare albă este singura varietate păstrată.
Citeste despre diferente dintre bumbac finet si bumbac satinat aici.